Farid: ‘In de kraan voel ik mij thuis’

Zie HIER de originele bron van het interview.

Een nieuw begin

Farid is als kind opgegroeid met kraanmachines op het bedrijf van zijn vader in Iran. Vijftien maanden geleden moest hij vluchten naar Nederland samen met zijn vrouw. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Farid ging aan de slag bij Afezo als machinist.

 

Zo snel mogelijk ‘op de kraan’

Behendig stuurt Farid (29) een minigraver over het modderige pad van een bouwplaats op Zeeburgereiland. Hij werkt samen met twee andere collega’s aan het verleggen van persleidingen om ruimte te maken voor een oprit naar een nieuw te bouwen brug. Hoe anders was het toen hij nog in het bedrijf van zijn vader werkte in Iran. De grond is daar harder en droger. Ook hoefde hij geen rekening te houden met elektriciteitskabels en andere leidingen bij het graven. Eén ding wist hij zeker toen hij in Nederland aan kwam: hij wilde weer zo snel mogelijk ‘op de kraan’.

Veel regelen

Farid raakte met Afezo in gesprek op een Oriëntatiedag van Baan met Toekomst. Baan met Toekomst is een initiatief opgezet door Gemeente Amsterdam dat werkgevers met werkzoekenden binnen de sectoren bouw, techniek en groen verbindt. Hij had al veel ervaring en kon in principe direct aan de slag. Toch moest er nog heel wat geregeld worden voordat hij echt kon beginnen. Zo moest er een tewerkstellingsvergunning aangevraagd worden en heeft Farid een veiligheidscertificaat (VCA) nodig om in dit vakgebied te kunnen werken. Het behalen van een VCA is al een hele prestatie op zich van Farid. Het examen hiervoor is niet beschikbaar in zijn moedertaal (Perzisch of Farsi). Hierdoor moest hij deze in het Nederlands doen. Dat ging hem gelukkig goed af, omdat hij in korte tijd Nederlands heeft geleerd. Vorige week kon Farid zijn BSN ophalen. Nu kan hij eindelijk aan het werk!

 

Farid mag wel iets meer zeuren

Farid zegt het erg naar zijn zin te hebben bij Afezo. Hij heeft goed contact met zijn collega’s en het werk bevalt hem prima. Elke dag stapt hij met plezier op de elektrische fiets, op weg naar een project in de stad. Bij Afezo zijn ze ook enorm blij met hem. Hij is erg gemotiveerd, wil graag leren en steekt graag zijn handen uit zijn mouwen. Inmiddels spreekt hij zo goed Nederlands, dat hij hele gesprekken kan voeren met zijn collega’s. “Soms mag hij wel wat meer zeuren,” vindt Emmi Fens, HR-manager bij Afezo. Farid vraagt bijna nooit om iets. “Hij kan wel een nieuw paar werklaarzen gebruiken.” lacht ze. Farid’s verblijfsvergunning loopt af in maart volgend jaar. Hij en Afezo hopen dat deze verlengd wordt, zodat hij verder kan werken bij Afezo, en bij voorkeur ‘op de kraan’.

 

Meer asielzoekers en statushouders aan de slag

De vraag naar werknemers in de bouw en techniek is enorm groot. In de regio Groot Amsterdam staan momenteel meer vacatures open dan dat er ingevuld kunnen worden. Veel bedrijven zoals Afezo, willen daarom graag meer statushouders in dienst nemen. Afezo is vanuit de samenwerking met de bedrijven Swart Amsterdam en Van Baarsen (BAS200) bezig met het opzetten van een betaalde traineeship waar ook statushouders brede ervaring kunnen opdoen in het vakgebied. Ook kunnen de bedrijven hierdoor kennis en ervaring met elkaar delen. Over het in dienst nemen van statushouders adviseert Emmi: “Denk vooral proactief mee. Vaak weten vluchtelingen niet waar ze op moeten letten of wat de volgende stap in het proces is, bijvoorbeeld bij het regelen van een arbeidscontract. Het helpt al enorm als iemand je even op weg helpt.”

Waar ben je naar op zoek?