Drie generaties lang op de kraan

Kraanmachinisten in hart en nieren

Vanaf zijn 17e jaar zit Marcel al op de kraan. Hij heeft alles geleerd van zijn vader Hennie (Hendrik) die in 1974 voor Afezo ging werken.

 

Hennie had een Duitse Weserhütte kraan van Afezo overgenomen voor klusjes rond het huis. Dat was de eerste keer dat Marcel in aanraking kwam met het mooie beroep van kraanmachinist. Na de machine thuis uitgeprobeerd te hebben, ging hij al snel met zijn vader mee naar Afezo. Later werd de Weserhütte kraan opgeknapt en gepresenteerd als showmodel.

 

Bijzonder is dat Marcel één van de eerste kraanmachinisten was die ook voormantaken opnam. Het was toentertijd ongebruikelijk dat een machinist van de kraan stapte om sturing te geven aan het team.

De zoon van Marcel, Maurice, besloot de kraan ook een kans te geven.

 

Maurice: ‘Tijdens de stage van de elektrotechniek opleiding kwam ik erachter dat het werk eigenlijk niet mijn ding was. Na toch de opleiding afgerond te hebben, stond ik open voor wat nieuws. Ik besloot een dag mee te lopen met mijn vader en ben niet meer weggegaan. In 2005 begon ik eerst op een klein kraantje van 1000 kg en inmiddels zit ik al ruim 5 jaar op de 26 tonner.’

Waar ben je naar op zoek?